MINDFULNESS

Mindfulness-Based Cognitive Therapy (mbct)

Reggel felkelsz és öltözés közben már a kávéra gondolsz. Kávézás közben azon agyalsz, mit kell magaddal vinned a munkahelyedre. A munkahelyeden alig tudsz koncentrálni a munkádra, mert délután randira mész. A randin azon aggódsz, hogy mi lesz másnap a munkahelyeden a mai elmaradt dolgok miatt. És így tovább. Hétfőn a hétvégét várjuk, télen pedig a nyarat. De lehet ezt másképp is: a jövő aggodalmai és a múlt újraélése nélkül. A valódi jelent is élvezhetjük, hogy ott megélhessünk minden csodás pillanatot.

 

"A mindfulness lényege, hogy teljesen ébren vagyunk az életünkben. Az, hogy érzékeljük minden pillanat rendkívüli elevenségét. Emellett hozzáférünk azokhoz a hatalmas belső erőforrásainkhoz is, amelyek bölcsességhez, fejlődéshez és gyógyuláshoz vezethetnek bennünket." (Jon Kabat Zinn)

Az MBCT-t, a tudatos együttérzést és önegyüttérzést, illetve a traumakezelésből is ismert szomatikus módszereket ötvözi. A mindfulness, meditációs módszereket is ötvöz a modern nyugati pszichológia kognitív viselkedésterápiás szemléletével.

Az MBCT módszerét eredetileg krónikus depresszióban szenvedő emberek számára fejlesztették ki és hatásossága a klinikai tapasztalatok szerint megegyezik a gyógyszeres kezelésével. Azóta bebizonyosodott, hogy az MBCT egyéb problémák, például krónikus stressz, szorongás, alvászavarok, függőségek esetében is hatékonynak bizonyult.

  • A módszer segítségével nagyobb rálátást nyerünk a gondolati és érzelmi mintáinkra, a lelki problémáinkat okozó negatív gondolatmenetekre, szokásainkra.
  • A kognitív viselkedésterápia megközelítése pedig segít ezeket kontextusba helyezni, megérteni, illetve adott esetben meg is változtatni.

Ezen kívül együttérzés- és önegyüttérzés-gyakorlatoknak köszönhetően, több belső erőforrást tudunk előhozni, előhívni.

Képesek leszünk arra, hogy

  • hogyan kezeljük a visszatérő, zavaró gondolatokat,
  • a múlton való őrlődést,
  • a jövőn való aggodalmaskodást
  • és általában a stresszt.

Emellett mivel a mindfulness-gyakorlatok javítják a figyelmünket, az összpontosításra való képességünket, önmagukban is segítenek a munkában, a tanulásban.

Egy biztonságos, szeretetteljes és ítélkezésektől mentes közegben, 100%-os titoktarás, valamint egy finom kávé/tea/frissítő ital mellett, ezekre mind lehetőséged van, mert a figyelmem csak rajtad lesz!

Forrás: mindfulnessmindenkinek.hu

Fotók: pexels.com

MOBIL: +3670 200 9070