CBT

Kognitív Viselkedésterápia

A Kognitív Viselkedésterápia (cognitive behavioral therapy: CBT) egy pszichológiai kezelési forma, amely hatékonyságát számos probléma esetén bebizonyította, ideértve pl. a depressziót, szorongásos zavarokat, alkohol- és droghasználati problémákat, házassági gondokat, evészavarokat és súlyos mentális betegségeket is.

A CBT tulajdonképpen egy verbális terápiás módszer, amely azáltal segíthet a problémák kezelésében, hogy segít felismerni, majd megváltoztatni a gondolkodásmódját és a viselkedését, mely a problémáihoz vezetett.

Segít az embereknek megtanulni, hogyan azonosítsák és változtassák meg a viselkedésre és érzelmekre negatív hatással lévő destruktív vagy zavaró gondolati mintáikat.

A kognitív viselkedésterápia az automatikus negatív gondolatok megváltoztatására összpontosít. A CBT segítségével ezeket a gondolatokat a terápiában részt vevő kliensek azonosítják, megkérdőjelezik, és objektívebb, reálisabb gondolatokkal helyettesítik.

Számos kutatás azt sugallja, hogy a CBT jelentős javulást eredményez a funkcionálásban és az életminőségben. Több tanulmány szerint a CBT ugyanolyan hatékony vagy hatékonyabb lehet más pszichoterápiás formákkal vagy pszichiátriai gyógyszerekkel összehasonlítva.

A CBT sok más pszichoterápiás kezeléstől különbözik. Alapelvei:

  • A pszichológiai problémák, részben hibás vagy nem segítő gondolkodási módokon alapulnak.
  • A pszichológiai problémák részben tanult, nem segítő viselkedésmintákon alapulnak.
  • Azok, akik pszichológiai problémákkal küzdenek, tanulhatnak jobb módokat a megküzdésre, ezáltal enyhítve tüneteiket és hatékonyabbá válhat az életük.

A CBT kezelés általában erőfeszítéseket igényel a gondolkodási minták megváltoztatására:

  • Azoknak a torzításoknak felismerését, amelyek a problémákat okozzák, majd azok újraértékelését a valóság tükrében.
  • Jobb megértés kialakítása mások viselkedéséről és motivációjáról.
  • Problémamegoldó készségek használata nehéz helyzetek kezeléséhez.
  • Nagyobb önbizalom kialakítása a saját képességekben.

A CBT kezelés általában erőfeszítéseket igényel a viselkedési minták megváltoztatására is:

  • Azokkal a félelmekkel való szembenézés, amelyeket elkerültek.
  • Szerepjátékok alkalmazása a másokkal potenciálisan problémás interakciókra való felkészüléshez.
  • Az elme megnyugtatásának tanulása és a test ellazításának képessége.

A CBT üléseken a terapeuta és a kliens/ügyfél együttműködik, kollaboratív módon, hogy megértse a problémát és kidolgozzon egy kezelési stratégiát.

A CBT hangsúlyt fektet arra, hogy a kliensek/ügyfelek végül önmaguk terapeutáik legyenek. A szakmai foglalkozásokon és a foglalkozásokon kívüli "házi feladatok" segítségével a kliensek/ügyfelek fejleszthetik a megküzdési készségeiket, és megtanulhatják, hogy a saját gondolkodásukat, problémás érzelmeiket és viselkedésüket hogyan változtathatják meg, hogy az a jövőben a javukat szolgálja.

A CBT terapeuták, arra fektetnek nagyobb hangsúlyt, hogy mi zajlik az egyén életében a jelen pillanatban, mik azok, amik akadályozzák az előrehaladást és a normális életmódot, nem pedig arra, hogy mi vezetett el a nehézségeikhez. Bizonyos mértékű információ szükséges a múltról, de a fókusz főként arra irányul, hogy előre haladva hatékonyabb módokat fejlesszenek ki az életben előjövő nehézségek leküzdésére.

Egy biztonságos, szeretetteljes és ítélkezésektől mentes közegben, 100%-os titoktarás, valamint egy finom kávé/tea/frissítő ital mellett, ezekre mind lehetőséged van, mert a figyelmem csak rajtad lesz!

Forrás: APA Div. 12 (Society of Clinical Psychology) / apa.org / webbeteg.hu


Fotók: pexels.com

MOBIL: +3670 200 9070